ساعت های ایستاده که به ساعت زمینی (Floor Clock)، ساعت پدر بزرگ (گراند فادر یا Grandfather Clock) و ساعت کمدی (Long-case clock) نیز معروف هستند، از جمله مهم ترین و دقیق ترین ابزار نمایشگر زمان در یک دوره تاریخی بلند در سراسر جهان بوده اند. قد معمول این ساعتها بین 6 تا 8 فوت یعنی 180 سانتی متر تا 240 سانتی متر بوده است. ویلیام کلمنت مدل انگلیسی آنرا در سال 1670 تولید کرده و تا اوایل قرن بیستم نیز این ساعت در اغلب خانه ها و ادارت حکمرانی می کرد. دقت این مدل ساعت پاندولی در مقابل سایر ابزار تعیین زمان بی نظیر بود؛ ضمن اینکه زیبایی خاص و با شکوهی به فضا می داد.
امروزه با توجه به تعدد ابزار نمایشگر زمان، کارکرد اصلی این ساعت ها دکوراسیون است. حضور این ساعت ها در هر خانه ای نمایشگر شکوه و زیبایی خانه است. همچنین نشان می دهد که صاحب خانه تا چه میزان به زمان اهمیت می دهد.
حتما در یک مقاله جدا، سعی می کنیم انواع و اقسام ساعتهای ایستاده و تولید کنندگان معروف آنرا به شما معرفی کنیم، اما در حال حاضر سعی داریم دغدغه برخی از مصرف کنندگان این ساعت ها را که نحوه تنظیم ساعت مکانیکی است مرتفع کنیم. با توجه به اینکه بسیاری از مشتریان ما در این مورد از ما سوال می کنند؛ اولویت را به توضیحات زیر دادیم. باید اشاره کنیم که در بازار امروز، علاوه بر ساعت های مکانیکی (که موتور آنها به صورت مکانیکی کار می کند و اصالت خاصی دارد) ساعتهای ایستاده ای هم وجود دارند که با موتور الکتریکی کار می کنند که با توجه به گستردگی تقاضا در این مطلب ابتدا نحوه تنظیم موتورهای الکتریکی را بیان می کنیم و در مطلب جداگانه ای به شرح تنظیمات موتورهای مکانیکی خواهیم پرداخت.
در صورتیکه یک دستگاه ساعت ایستاده کلاسیک با قابلیت اعلام ساعت و تنظیم ملودی از یک فروشگاه معتبر خرید نمایید باید ویژگی های زیر را داشته باشد. این ساعت به صورت اتوماتیک در ساعات معمول زمان را با تعداد ضربات اعلام می دارد و در بین ساعات 10 شب الی 6 صبح قطع می گردد. جنس بدنه این ساعت چوب اعلا بوده و رگه های چوبی آن به خوبی بیانگر کیفیت چوب آن می باشد. کیفیت پاندول و کیفیت صفحه ساعت و ظرافت های به کارگرفته شده نیز از ویژگی های این ساعت خواهد بود.
تنظیمات عمومی
1. ساعت را در مکانی مسطح و تراز قرار دهید و از قراردادن آن به صورت کج خودداری فرمایید. این امر سبب می شود که موتور پاندول ساعت تحت فشار قرار گرفته و ضمن آسیب پذیر شدن، مصرف باطری را نیز به صورت قابل ملاحظه ای بالا ببرد.
2. ساعت را از معرض نور مستقیم خورشید دور نگه دارید تا رنگ چوب آن آسیب نبیند.
3. نظافت ساعت را با دستمالی نمدار بدون استفاده از مواد شیمیایی انجام دهید.
تنظیمات ساعت
1. درب تنظیم موتور، پشت ساعت قرار گرفته است. آن را به سمت بالا بکشید تا موتور ساعت قابل رویت شود.
2. پیش از قرار دادن باطری در موتور ساعت، ساعت را روی “شش و پنج دقیقه” تنظیم نمایید.
3. یک عدد باطری قلمی (ترجیحا از باطری های با کیفیت استفاده نمایید) را به صورت صحیح درون موتور ساعت قراردهید.
4. دو عدد باطری قلمی را درون موتور پخش ملودی به صورت صحیح قرار دهید. در صورتیکه باطری ها به صورت صحیح قرار گرفته باشند، ساعت ملودی زده و 6 مرتبه زنگ می زند.
5. حالا دکمه تنظیم ساعت را چرخانده و زمان را تنظیم کنید. (توجه کنید که ساعت را باید ساعت گرد بچرخانید، از تنظیم ساعت در جهت خلاف حرکت عقربه ها خودداری کنید.)
6. به منظور عملکرد صحیح ساعت، هنگامیکه قصد تعویض باطری ساعت را دارید، لطفا موارد فوق را عینا تکرار فرمایید.
7. در صورتیکه تمایلی به پخش ملودی و زنگ ساعت در زمانهای عادی ندارید، کافی است باطری ها را از موتور پخش ملودی خارج کنید.
تنظیمات پاندول
1. موتور پاندول ساعت به صورت مجزا از موتور ساعت کار می کند. به منظور تنظیم آن ابتدا باطری ها را به صورت صحیح درون موتور قرار دهید. باطری های مورد نیاز این موتور، باطری متوسط هستند.
2. به منظور پیشگیری از تکان خوردن پاندول در هنگام حمل و نقل و آسیب دیدن بدنه ساعت، پایه پاندول (پایه پلاستیکی کوچک سیاه رنگ که در شکل با ؟؟ مشخص شده) به بدنه ثابت شده است. با انگشت بخش ؟؟ را به سمت راست فشار داده تا پایه پاندول آزاد شود و به حرکت درآید.
3. سر پاندول را در جای تعبیه شده در پایه پاندول (که با حرف ؟؟ نمایش داده شده) قرار دهید به صورتی که روی پاندول رو به بیرون قرار گیرد.
4. پاندول را به راست یا چپ حرکت دهید تا پاندول شروع به ضربان کند.
برای نمایش ویدیو های آموزشی روی نوشته زیر کلیک کنید